Dette skal du være opmærksom på, når du køber skaldyr
Hummer og krabber
Køb af krebsedyr
Krebsedyr bliver solgt enten levende eller kogt
Levende krebsedyr bør være synligt i live
Kløer, hale og ben må ikke hænge kraftløse ned
Både kogt og levende bør virke tunge for dets størrelse = god muskelkvalitet
Sammenlign 2 krebsedyr ved at veje i hånden og tag den tungeste
Kogte krebsedyr kan være svære at bedømme p.gr. af saltmængde i kogevandet og kvalitet af dyret inden kogningen
Køb af rejer
Rejer bliver solgt enten levende eller kogt
Kogte rejer kan købes hele med hoveder, som haler enten pillede eller upillede
Hele rejer er oftest i bedre kvalitet
Du får mest reje for pengene med pillede rejer
Smagen sidder i skallen
Kun lokal fanget rejer er friske
“friske” rejer er som regel rejer nedfrosset på fiskebåden og bliver optøet når de når bestemmelsesstedet – derfor giver frosne rejer det bedste resultat
Nedbrydningen af rejens kød starten når rejen er død eller optøet
Rejen skal føles fast
Rejen skal være intakt
Rejen må ikke være mat at se på
Rejen skal lugte frisk
Undgå alle der viser tegn på at mørkne
Køb af skaldyr
Alle ukogte skaldyr skal være levende før kogning
Østers,hjertemuslinger og muslinger skal have lukkede skjold eller lukke når man trykker på dem
Kasser de åbne eller den der ikke lukker sig
Trompetsnegle og strandsnegle når du kan se de bevæger sig inde i skjoldet, skjoldet bevæger sig eller der er skum i skjoldets åbning
Ved egen indsamling skal du undgå forurenede områder
Opbevaring af skaldyr
Skaldyr rengøres under koldt rindende vandtil sand, mudder og andet er væk
På muslinger skal trådene udenpå skjoldet først fjernes når muslingen er kogt
Kan opbevares et par dage i bunden af køleskabet, dækket med tang eller et vådt viskestykke