Hvad er fedtstoffer
Mættet fedt
- Kommer fortrinsvis fra fedt fra dyr og fedt i fast form
- Fede mælkeprodukter, oste, fedt i kød, smør og nogle typer margarine, f.eks. stegemargarine
- Får skyld for at øge blodets indhold af LDL-kolesterrol – og dermed øges risikoen for hjertekarsygdomme
Umættet fedt
Enkeltumættet fedt
-
-
-
- Kommer fra koldpresset oliven- og rapsolie, nødder og avocado
- Har muligvis en gavnlig effekt på blodets kolesterolindhold
-
-
Flerumættet fedt
-
-
-
- Findes i planteolier – især i koldpresset solsikke-, majs- og vindruekerneolie og i fede fisk
- Menes at sænke blodets indhold af både HDL-kolesterol LDL-kolesterol
- Tager nemt ilt til sig på grund af de mange dobbeltbindinger, der skaber peroxider og gør olien harsk. Peroxider kræftfremkaldende
- Høje temperaturer, lys og ilt fremmer harskningsprocessen – så olier skal opbevares køligt og mørkt
-
-