De 5 grund smagsstoffer
Der findes 5 forskellige smags varianter – Surt, sødt, salt, bittert og umami. Resten er duft, følelse og fornemmelse
Surt
-
- Citron, lime, skovsyre / syre (urter), eddike, yoghurt, vin, rabarber
Sødt
-
- Sukke, pastinak, kammuslinger, ærter, fløde, honning, bananer, dadler
Salt
-
- Salt, soya sauce, parmesan, tang, saltede ansjoser, vietnamesisk fiskesauce, tomater, almindelig salturt (en urt der vokser ved havet), bacon
Bitter
-
- Cikorie, brøndkarse, bitre salater, ekstra jomfruolivenolie, bitre appelsiner, kaffe, mørk chokolade
Umani
-
- Det 3. krydderi”, kød, fond, nødder, svampe, tomater, parmesanost, vietnamesisk fiskesauce
- Umami er en smag, som først er blevet opdaget i starten af 1900 – tallet
- Umani et er smagen af en aminosyre kaldet “glutamat” som findes i meget mad – specielt kød