Sådan tilbereder du friske grøntsager og frugt
- Vitaminer og mineraler bevares ved at lade skrællen sidde og kun vaske eller skrubbe grøntsagerne og frugterne. Dog er der visse undtagelser som løg, ananas, bananer etc.
- Til mos er det bedst at skrælle grøntsagerne. Skrællen kan da koges for sig selv, sigtes fra efter kogning og vandet opbevares og bruges senere til f.eks. supper. Skrællen fra frugt kan koges ind, sigtes og bruges til desserter
- Avocado: Vask, flæk og fjern stenen – frugtkødet fjernes nemt med en lille ske. Hvis den ene halvdel skal gemmes, så lad stene blive siddende og pak avocadoen så lufttæt som muligt for at indre iltning og brun avocado. Citron hjælper ikke
- Æbler, pærer etc.: vaskes og udkernes
- Blommer, druer, abrikoser etc.: vaskes, sten og kerner fjernes
- Bananer, ananas: skrælles
- Citrusfrugter: skrælles, fjern det hvide på frugtkødet
- Rodfrugter: skrubbes og trimmes dvs. eventuelle pletter, råd etc. fjernes
- Bladgrøntsager og krydderurter: skylles, visne blade fjernes
- Peberfrugter: Skæres igennem, stilk og frøstok fjernes
- Svampe: renses for jord, hat og stok bliver siddende, rod fjernes
- Bladselleri: Stilkene skilles, vaskes og trimmes
- Porer: Rod og top skæres fra, skær poren igennem et stykke ned fra toppen for at skylle evt. jord ud af poren. Skyl grundigt
Tips
Kedelige slatne grøntsager som peberfrugter, agurker og kartofler kan med fordel lægges i en skål vand i et par timer. Så vil de friskes op
Brug så vidt muligt altid friske krydderurter. Tørrede krydderurter har meget mere koncentreret smag end friske
Salat, der er skyllet, afdryppet og helst slynget kan holde sig frisk i flere dage i en lukket plasticpose i køleskabet